Alles voor jouw sanitair klus
Sanitair op maat van jou keuken, badkamer of toilet. Ga voor confort gecombineerd met stijl en kies uit diverse sanitair oplossingen zoals keukenkranen, gootstenen, handenwassers, douchesets, of wc’s.
Ontdek waar je rekening met dient te houden bij het maken van de juiste keuze en plaatsing.
Sanitair oplossingen
Keukenkranen
De keukenkraan is een onmisbaar element in de keuken dat elk moment van de dag gebruikt wordt.
Keukenkranen heb je tegenwoordig in alle vormen en stijlen. Tweegreepsmengkraan of eengreepsmengkraan, rechte of U-vormige uitloop, met of zonder uitrekbare sproeier… De keuze is groot en gevarieerd!
Douche- en badkranen
Kies de juiste kraan voor jouw bad of douche. De kranen die wij aanbieden zijn thermostatische wandkranen.
Daarnaast vind je ook douchesets van dezelfde reeks in verschillende kleuren mat of chroom en verschillende groottes van standaard douchekop tot regendouche.
Fonteinkranen- en wastafelkranen
Welke kraan kiezen voor de wasbak in jouw badkamer of toilet?
Een fonteinkraan is een kleine kraan met één draaiknop of drukknop die gewoonlijk gebruikt wordt op het fonteintje in het toilet. Omdat een fonteintje eigenlijk slechts gebruikt wordt om de handen te wassen, is de fonteinkraan uitgerust met alleen een koudwaterknop.
Voor de handenwasser in de badkamer kan je kiezen voor een mengkraan, een wandkraan, een thermostatische kraan en een slimme kraan. Een bepaalde kleur? Met retro toets? Gebogen, afgerond of strak en hoekig? Ontdek al onze wastafelkranen!
Douchesets
Praktisch, eenvoudig en bovenal compleet; de doucheset bestaat uit een douchekop, een handdouche en in de meeste gevallen een thermostatische kraan. Design zwart of in chroom, waterbesparend, luxueus chique … kies wat het beste bij jou past.
Spoelbakken
Met de juiste spoelbak geef je de uitstraling die je wenst aan je keuken. Kies uit verschillende formaten en materialen.
Douchekoppen- en slangen
Kies uit het gamma douchekoppen en slangen. Ga voor een harmonieus geheel dat rond of hoekig, in chroom of mat en uit verschillende kleuren kan bestaan.
Pro tips
Een lekkende kraan herstellen
Sluit het water af via de hoofdkraan, als de kraan ook warm water heeft is het belangrijk dat je de ketel en het verwarmingselement uitschakelt. Laat vervolgens de kraan helemaal leeglopen.
Als de kraan leeg is, kun je het kraanleertje, ook wel rozet genoemd, vervangen. Het is een klein, rond en dun cirkelvormig object. Deze vind je onder de kraanknop. Per kraan is het verschillend hoe je de kraanknop verwijdert. Onder de knop zit de sierhuls, deze draai je los met een moersleutel. Om de kraan niet te beschadigen is het verstandig om er een doekje tussen te plaatsen.
Vervang nu het kraanleertje en schroef daarna alles weer vast.
Wastafel ontstoppen
Een eerste eenvoudige manier om een wastafel te ontstoppen is met een rubberen ontstopper. Zet deze op de afvoer en laat wat water in de wasbak lopen. Door op en neer te gaan komen eventuele vastzittende vuilresten los door middel van zuigkracht. Als het een lichte verstopping is, dan heeft u kans dat deze is opgelost.
Een ander populair middel is een emmer met heet water en baking soda of een ander ontstoppingsmiddel. Giet een liter kokend water met soda in de leiding om de afvoer van de wasbak te ontstoppen. Voor een extra sterke werking kunt u een kleine hoeveelheid azijn door de afvoer laten lopen.
Hoe pak ik vochtproblemen aan in de badkamer?
Natuurlijk pak je vochtproblemen in je badkamer of toilet preventief aan met een ventilatiecircuit. Vaak volstaat dit niet om alle vocht buiten te houden, en kunnen kleine vochtproblemen zoals schimmelvorming zich voordoen.
Hiervoor hebben we verschillende oplossingen.
Zo kan je bij het schilderen van je “natte ruimte” gebruik maken van anti-schimmel muurverf.
Een ander voorkomend probleem is licht schimmelvorming op kitranden of in de voegen van de douche of badkamermuur. Gebruik hiervoor een bleekwater oplossing van 25ml op 1 liter water, doe dit in een spuitbus en spuit hiermee de voegen in. Wacht 1 uur en bekijk het resultaat. Je kan je dit werk ook besparen door een schimmelvreter te kopen, zo kan je meteen aan het werk.
Zo ontkalk je een douchekop
Stap 1: check de nopjes
Vaak kan je de opgehoopte kalk-‘nopjes’ er gemakkelijk afhalen door er met je vingers over te wrijven.
Stap 2: de douchekop losmaken
Maak de douchekop los van de doucheslang. Hiertussen zit vaak een scharnier die je moet losdraaien. Zet niet te veel kracht indien het niet meegeeft, en gebruik indien nodig WD40.
Stap 3: douchekop ontkalken in azijn
Laat een emmer vollopen met 2/3 azijn en 1/3 water. Laat de douchekop vervolgens een paar uur in de emmer liggen.
Stap 4: Douchekop afspoelen na het ontkalken
Haal de douchekop uit de azijn en schrob de laatste restjes kalk eraf. Spoel vervolgens de douchekop af onder koud water en poets hem even op met een zachte doek. De douchekop is nu ontkalkt en kan weer gemonteerd worden.
Veelgestelde vragen
-
Een boiler moet absoluut het benodigde debiet (liter per minuut, nvdr.) aankunnen.
Wil je een grote douche met 5 jets en een groot bad? Neem dan passende voorzorgsmaatregelen. Als u twee badkamers heeft, is het nog belangrijker om het debiet goed in te schatten.
“Een gewone gasboiler is niet voldoende om lang genoeg warm water te leveren voor twee douches tegelijk.” Dan kun je het beste kiezen voor een krachtiger model.
De meeste merken zijn hier inmiddels op voorbereid. De verwarmingskosten zijn lager, de isolatie is beter en houden wat meer over voor je sanitair warm water. -
Mogelijk is de toevoerleiding van je douche niet breed genoeg. “Standaardtoevoerleidingen voor douches hebben een diameter van 16 mm. Wil je straks een douche met veel water, gebruik dan een hoofdleiding van 20mm”.
-
- i. Handenwasser: standaardhoogte voor de handenwasser is 80cm. Als de mensen in het gezin gemiddeld nogal groot zijn, is het verstandig om deze iets hoger te hangen.
- ii. Wastafel: er zijn 3 types wastafel in de badkamer met elk hun ideale hoogte: Wastafel: 85cm boven vloerpas / watertoevoer 55+65cm boven vloer en afvoer 52cm boven vloer. Handwasser 85cm boven vloerpas / 65cm boven vloerpas / afvoer 65cm boven vloerpas. Uitgietbak met dubbele kraan: bovenkant wasbak: 60cm/ / watertoevoer 105cm / afvoer: 30cm /tussenafstand mengkraan: 153mm.
- iii. Douchekraan: Bij douchekranen wordt een vaste kraanhoogte gehanteerd waarbij de watertoevoer op 115cm ligt en de tussenafstand vastligt op 153mm
- iv. Badkraan: voor watertoevoerpunten 15cm boven de badrand.
-
Voor een effectieve badkamerventilatie kun je kiezen voor een elektrische afzuigventilator die vochtige lucht afvoert.
Zorg ervoor dat de ventilator geschikt is voor de grootte van de badkamer.
Natuurlijke ventilatie via ramen en deuren is ook nuttig. Een gecombineerd mechanisch-gecontroleerd systeem, dat sensoren gebruikt om de luchtkwaliteit te meten, is een andere optie.
Zorg ervoor dat de ventilatie regelmatig wordt schoongemaakt en dat afgevoerde lucht naar buiten wordt geleid.
Bij twijfel, raadpleeg een professional voor advies over het meest geschikte ventilatiesysteem.